Alkohol na weselu - wszystko, co musicie wiedzieć
Odwiecznym dylematem Par Młodych jest ilość alkoholu, w którą powinni się zaopatrzyć, aby go nie zabrakło na weselu. Możecie zdecydować się na jego zakup we własnym zakresie lub skorzystać z oferty obiektu weselnego. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zamówienie profesjonalnej usługi obsługi barmańskiej (łącznie z pokazami barmańskimi) czy np. prosecco vana.
Z której opcji najlepiej skorzystać? Przedstawię Wam wady i zalety każdej z nich.
Fot. Anna Pajdzik Fotografia
Zakup alkoholu we własnym zakresie
Niektóre obiekty weselne pozwalają na wniesienie własnego alkoholu. Zazwyczaj należy opłacić tzw. korkowe. Zanim zdecydujecie się na wybranie tego rozwiązania, przeliczcie sobie, czy na pewno opłaca się kupować alkohol we własnym zakresie.
Trudno jest dokładnie zaplanować, jaki rodzaj alkoholu faktycznie zejdzie podczas wesela. Wszystko zależy od preferencji gości i pogody. Na poprawinach goście często piją inne alkohole niż na weselu. Młode Pary kupują głównie butelki wódki, a okazuje się, że goście wolą np. piwo.
Zastanówcie się również, czy będziecie mieli czas, aby jeździć po hurtowniach i samemu kupować oraz przewozić alkohol? Nie zakładajcie, że wszystkie rodzaje alkoholi znajdziecie w jednym miejscu. Niekiedy poświęcony czas i wyjeżdżone kilometry nie przekładają się na zaoszczędzone pieniądze.
Bardzo ważną kwestią jest wybór odpowiedniej osoby, która będzie odpowiedzialna za roznoszenie i serwowanie alkoholu. Czy menedżer obiektu wyrazi zgodę na obsługę kelnerką/barmańską Waszego alkoholu? Jeśli nie, to ustalcie kto u Was będzie starostą. Czy będzie nim drużba, rodzic, wujek, brat? Przy bardzo dużych weselach jest to nie lada wyzwanie. Czasem warto zapłacić za tę usługę obsłudze wesela.
Skorzystanie z oferty alkoholi obiektu weselnego
Wiele lokali oferuje w cenie wino musujące na powitanie gości. Ustalcie, jaki rodzaj wina będzie serwowany.
Dobrą praktyką jest ustalenie z menedżerem obiektu weselnego konkretnej kwoty przeznaczonej na alkohol. Jest to usługa tzw. open baru. Polega ona na tym, że kelnerzy będą serwowali gościom wcześniej wybrane przez Was alkohole. Gdy kwota przeznaczona na alkohol będzie się zbliżać ku końcowi, kelner powinien Was o tym fakcie powiadomić. Wtedy podejmiecie decyzję: czy zwiększacie kwotę na alkohol, czy już alkohol nie będzie serwowany. Rozliczanie się z obiektem tylko z rozpoczętych butelek alkoholu. Nie jesteście narażeni na straty, które możecie ponieść w przypadku błędnego określenia rodzaju alkoholu. Jeśli goście będą pić więcej wódki niż wina, płacicie za faktyczne zużycie. Nie robicie zbędnych zakupów i zapasów. Za cały serwis barmańsko-kelnerski odpowiada obiekt weselny. Nie ponosicie więc dodatkowych kosztów. Finalnie może się okazać, że wyjdzie Wam ta opcja taniej niż w przypadku zakupu alkoholu we własnym zakresie.
Wynajęcie baru mobilnego / prosecco vana