Degustacja menu weselnego – konieczność czy fanaberia?

z Brak komentarzy

Degustacja menu weselnego - konieczność czy fanaberia?

Przed ostatecznym wyborem menu weselnego zawsze organizuję degustację dla moich Par. Spotkałam się z opiniami, że jest to zwykła fanaberia. Jednak nawet najwięksi sceptycy, po odbyciu takiej degustacji, diametralnie zmieniali swoje zdanie. Dlaczego? Koniecznie przeczytajcie ten wpis i zobaczcie, jak dobrze przygotować się do takiej degustacji.

Termin degustacji

Pierwszym krokiem jest ustalenie z obiektem weselnym, czy są organizowane degustacje menu weselnego. Możecie spotkać się z różnymi koncepcjami:
  • degustacje tylko w dniach, w których odbywają się wesela
  • degustacje organizowane w tygodniu
  • degustacje w wybrane dni dla wszystkich Par Młodych z danego roku
  • brak degustacji menu weselnego
Jeśli zdarzy się sytuacja, że Wasz obiekt weselny nie organizuje degustacji menu, ale funkcjonuje restauracja, to zamówcie sobie dania, które będą serwowane podczas Waszego wesela. Jeśli restauracji nie ma, to zaproponujecie menedżerowi, że przyjedziecie w dzień wesela i będziecie chcieli skosztować wybranych dań.

Koszty

Kolejną ważną dla Was informacją są koszty takiej degustacji. Możecie spotkać się z sytuacją, gdy degustacja jest całkowicie płatna, bezpłatna lub tylko częściowo płatna.
Dopytacie, ile osób może uczestniczyć w Waszej degustacji i czy wiąże się to z dodatkowymi kosztami.

 


Serwowane dania podczas degustacji

Koniecznie dopytacie, jakie dania będziecie mogli skosztować. Niektóre obiekty weselnego podczas degustacji serwują dania główne, inne tylko zimne przystawki. Są również obiekty, które komponują menu na podstawie Waszych sugestii.
Jakie dania warto wybrać do degustacji? Ile Par - tyle decyzji. Niektórzy sprawdzają dania, których nie znają. Inne Pary degustują znane dania, ponieważ chcą być pewne, że będą dobrze smakować. Sprawdźcie menu, które najbardziej Wam odpowiada i wybierzcie pozycje, na których Wam najbardziej zależy.
Bardzo często podczas degustacji odrzucane są dania, które były "pewniakami" podczas selekcji menu. Natomiast potrawy mniej znane, których Pary się obawiały, zostawały włączane do menu. To oczywiście wszystko kwestia smaku i gustu, natomiast pokazuje, jak ważna jest degustacja.

Zapytajcie również o możliwość spróbowania ciast i tortów. Jeśli w obiekcie weselnym zatrudniony jest cukiernik - nie powinno być problemu. Jeśli ciasta nie są wypiekane na miejscu - dopytajcie, z jakiej cukierni są zamawiane i zamówcie próbki.


I ostatnia kwestia - róbcie zdjęcia dań podczas degustacji. Tak jak smak - równie ważny jest wygląd i sposób serwowania.


Wszystkie kroki do ślubu i wesela marzeń zostały szczegółowo opisane w e-booku "Sekrety Wedding Plannera: Jak zorganizować ślub i wesele krok po kroku" - KLIKNIJ

Również w pakiecie w Organizerem Ślubnym - ZOBACZ

 

Zostaw komentarz